המשבר החוקתי שישראל מתמודדת אתו מאז תחילת 2023, שהוחמר בעקבות המלחמה שפרצה באוקטובר 2023, יחד עם הגל הכללי של הנסיגה הדמוקרטית ברחבי העולם, מדגיש את שבריריותה של הדמוקרטיה.
המרכז למחקר יישומי של הסיכונים לדמוקרטיה
המשבר החוקתי שישראל מתמודדת אתו מאז תחילת 2023, שהוחמר בעקבות המלחמה שפרצה באוקטובר 2023, יחד עם הגל הכללי של הנסיגה הדמוקרטית ברחבי העולם, מדגיש את שבריריותה של הדמוקרטיה. אירועים אלו מוכיחים את הצורך הדחוף להתייחס למוסדות דמוקרטיים לא כאל נתונים ומוסכמים, אלא כאל ישויות התלויות באמון הציבור, כאשר האמון הזה אינו יציב אלא נתון למניפולציה בידי מתנגדיהן. ההבנה העמוקה העומדת בבסיס הקמת המרכז היא שהמאבק על הדמוקרטיה הוא מאבק מתמיד, ויש לחפש כל העת תשובות חדשות להתמודדות עם האתגרים המתהווים. ההבנה שהתחדדה בשנים האחרונות היא שהכלים המוסדיים שפותחו בעבר להגנה על כללי המשחק הדמוקרטי – כללי הצבעה וזכויות פוליטיות מגובים בביקורת שיפוטית – איבדו את יעילותם. תהליכים נמשכים של הקצנה חברתית וחוסר שוויון כלכלי הגבירו תחושות של חוסר אמון בין קהילות שיח מובחנות ובינן לבין הנבחרים ומוסדות אכיפת החוק.

ישראל פגיעה במיוחד למתקפה על מוסדות דמוקרטיים שכן החברה מפולגת עמוקות ויש בה חוסר אמון הדדי בין חלקיה השונים. יש הרואים בקבוצות מסוימות (למשל, אזרחים פלסטינים) שותפים לא לגיטימיים, אחרים - כמו הקהילות החרדיות - דוחים את עצם המחויבות לדמוקרטיה, ובנוסף ישנן מחלוקות משמעותיות גם לגבי משמעות הדמוקרטיה (אם היא ליברלית אם לאו). מחלוקת חריפה נוספת קיימת לגבי היקפה הטריטוריאלי של המדינה הדמוקרטית. השסעים החברתיים העמוקים הללו מתנהלים בתוך מערכת משפטית חסרת חוקה כתובה ומערכת שברירית של בלמים ואיזונים להגנה מפני כוחו של רוב מזדמן שנחוש להשתלט על מוקדי הכוח. התוצאה היא דמוקרטיה שברירית, שאינה מגינה כראוי על שומרי הסף, על החרויות הפוליטיות ועל השוויון בחברה מפניה. החולשה המשפטית והמוסדית תורמת לחוסר האמון בין חלקי החברה וכלפי מוסדות המדינה ומנוצלת להעמקתו.
האתגר הבסיסי שמניע את המרכז הוא לזהות ולאבחן את התהליכים הללו ולעצב את הכלים שיוכלו לתת להם מענה, ובכך ליצור דרכים ליצור ולבצר אמון מחודש באפשרות של הכרעה דמוקרטית ואמון במוסדות השלטון. מושא המחקר המרכזי שלנו היא מדינת ישראל ושאנחנו שואפים לייצר מחקר יישומי שיבחן דרכי פעולה בסביבת המחקר הישראלית. המרכז יענה על האתגר הזה על ידי קידום של מחקר חדשני, יישומי ורב-תחומי בנוגע לבעיות המרכזיות העומדות בפני החברה הישראלית תוך שהוא לומד על בעיות דומות או אחרות שקיימות בחברות דמוקרטיות אחרות. המרכז יחתור לאתר פתרונות וליישם אותם בחברה הישראלית.
על רקע זה, אוניברסיטת תל אביב משיקה יוזמה שאפתנית זו שמטרתה טיפוח וקידום של מחקר חדשני, יישומי ורב-תחומי שיחקור את אתגרי הדמוקרטיה מנקודות מבט מגוונות. מטרתו: (א) זיהוי הבעיות העיקריות העומדות בפני חברות דמוקרטיות בכלל וישראל בפרט: מהם המנגנונים המשמשים ליצירת שיסוי ועויינות בין חלקי הציבור? מהם המענים האפשריים לאיחוי הקרעים ויצירת מכנה משותף בסיסי שמאפשר אמון הדדי? כיצד מחזקים את האמון בשומרי הסף הקיימים? אלו שומרי סף אחרים ניתן לפתח?, (ב) יוזמה ועריכה של מחקר רב-תחומי יישומי כדי להבין את הבעיות ולהציע להן פתרונות, ו- (ג) פיתוח כלים להפצת ידע בצורה של כלים חינוכיים להנחלת ערכים דמוקרטיים והעצמת יוזמות חברה אזרחית שמטרתן לבנות מחדש אמון חברתי ופוליטי. המרכז יטפח קאדר חדש של חוקרות וחוקרים, ויצייד חוקרות וחוקרים ב'ערכת כלים דמוקרטית' ללימוד והוראת הדמוקרטיה.
המרכז מעודד במיוחד מחקר בתחומי מפתח ספציפיים שאנו מזהים כמאתגרים במיוחד: השפעת אי השוויון הגובר בחברה על הלכידות החברתית וכתוצאה מכך על האמון בדמוקרטיה, בשירות המדינה ובבתי המשפט; הצורך לחשוב מחדש על מוסדות ציבוריים קיימים ולחקור דרכים חדשות להגברת האחריות ושיתוף הציבור בקבלת החלטות קולקטיבית; ועל ההבטחה והאתגרים של טכנולוגיות חדשות על התלבטות דמוקרטית ולכידות חברתית. נזהה כל הזמן אתגרים חדשים ונתאים מחדש את סדרי העדיפויות שלנו.

המרכזעושה שימוש בתוצרי מחקריו כדי ליצור 'ערכת כלים דמוקרטית' ללימוד והוראת הדמוקרטיה, מתוך מחשבה שבאמצעות השיח על הדמוקרטיה ניתן להתגבר על ניסיונות הפלגנות והשיסוי ולנסות לאתר את נקודות ההשקה בין קהילות שעל בסיסן אפשר ליצור אמון מחודש בהכרעות רוב ולשמר אמון זה. מעבר למחקר, וכתשובה לצורך הברור והדחוף בטיפוח ערכים דמוקרטיים בקרב הדור הצעיר, המרכז יקדם את לימודי הדמוקרטיה ברחבי המדינה מחטיבת הביניים ועד לרמת האוניברסיטאות ולרוחב כל המקצועות האקדמיים.